Σελίδες

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τό έθιμο τού "χόνδρου" από τόν Λαογραφικό Σύλλογο.

Στην Αμφικλεια την παραμονη της εορτης του Αγιου Νικολαου οι Δαδιωτες παρασκευαζαν τον "χονδρο". Δηλαδη επαιρναν σιταρι και αφου το καθαριζαν και τριβοντας το ξεφλουδιζαν το βραζανε και το προσφερανε σαν ειδος γλυκου [παλιοτερα σαν φαγητο]. Αυτο η παραδοση το μολογει οτι ηταν το φαγητο του Αγιου Νικολαου στους φτωχους. Μετα τα προκαταρκτικα ενα μικρο γλεντακι απο τους ανθρωπους που κοπιασαν για την προπαρασκευη του χονδρου. Την αλλη μερα ,παραμονη του Αγιου Νικολαου, εβραζαν το σιταρι μεχρι να γινει χυλος για πολλες ωρες ανακατευοντας συνεχως. Το σερβιρισμα γινοτανε με ζαχαρη και κανελα. Σημερα το εθιμο γινεται απο τον λαογραφικο συλλογο Αμφικλειας " η δαδιωτικη εστια".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου