Σελίδες

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.

Πέρα στην Σκοτείνιανη, πέρνωντας τον δρόμο για την Βελίτσα, συναντάμε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Παλιό εξωκκλήσι πού δεν ξέρουμε το πότε κτίστηκε. Οι παλιότεροι λένε ότι κτίστηκε από τήν οικογένεια Σταμοβλάση. Το μέγεθος όμως δέν ταιριάζει για εξωκκλήσι. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Σκοτείνιανη υπήρχε χωριό και η εκκλησία να ήτανε καθεκυριακάτικη εκκλησία τους,αυτά ας τα βρούνε οι ειδικοί.

 
Είναι περίπου επιφάνειας ογδόντα [80] τετρ.μέτρων, κτισμένη με πέτρα και λάσπη από χώμα.Στα υπέρθυρα των παραθύρων και στο Τέμπλο έχει χρησιμοποιηθεί πορόλιθος βγαλμένος από την τοποθεσία "Μπριτζής".
Με τον σεισμό του 1981 έπαθε ζημιέςπού απογίνανε με τον σεισμό του 2013.


 
Ετσι ξεκίνησε και η εργασία αποκατάστασης των ζημιών αρχίζοντας την καθαίρεση των σοβάδων για να δούμε το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.
 
Μαζεύτηκαν οι εικόνες και τα έπιπλα.

Αρχισε το ξήλωμα των σοβάδων μέσα και έξω.




 
Εξωτερικά υπήρχε χρώμα κεραμιδί επάνω στις πέτρες του τοίχου. Αργότερα σοβατιστηκε η εκκλησία με σοβά από ασβέστη και άχυρο. Και άλλα χέρια σοβά από πάνω. Φαίνεται οι παππούδες μας μετά από κάθε καταστροφή περνάγανε και ένα χέρι σοβά.





 







Το Τέμπλο ήτανε σχισμένο σε κάθε καμάρα.


Η κόγχη του Ιερού και αυτή ανοιγμένη.



Τώρα βρέθηκε το μέγεθος των ζημιών πού επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά, του Ιερού, και στην δυτική πού ανοίχτηκε εκ των υστέρων το παράθυρο.

Οπου είχανε ξεκολλήσει οι πέτρες τοποθετηθήκανε πάλι.

Ψάχτηκε όλη η τοιχοποιία μήπως και βρεθεί κάποιο σημάδι από τους κτιστάδες. Το μόνο πού βρέθηκε ήτανε μία πέτρα λαξευμένη πού διατηρηθηκε χωρίς όμως να γράφει κάποια χρονολογία.


 
Μετά πλύθηκε με πιεστικό όλη η τοιχοποιία. Ανοίχτηκαν οι αρμοί σε μεγάλο βάθος.
 
Αρχισε το λάσπωμα με πολύ τσιμέντο και ρητίνες. 
 
 
Μπήκανε σίδερα και πλέγμα μέσα και έξω.
 
 
 
Εγινε επέκταση στίς κολώνες πού υπήρχαν και φτάσανε μέχρι τήν πλάκα.Στό παράθυρο γυρίστηκαν τα σίδερα μέσα και έξω γιά να μήν έχουμε τα ίδια.
 
 
 
 
 
 
Στήν συνέχεια σοβατίστηκε η εκκλησία χρησιμοποιώντας πάλι ρητίνες.  
 
 
 
Στό Τέμπλο πού είχαμε καί εκεί ζημιές ξηλώθηκε η πάνω σειρά από τόν πορόλιθο πού φυλάξαμε στό προαύλιο. Μπήκε σενάζι καί πλέγμα. Σοβατίστηκε καί έγινε ξανά η μπορντούρα πού υπήρχε.
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

 
 
Μετά σοβαδίστηκε μέ μάρμαρο ενώ εξωτερικά έγινε σέ χωριάτικη γραμμή.
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μέσα χρησιμοποιθήκε λευκό χρώμα γιά νά μήν σκοτεινιάσει η εκκλησία.
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 Οι αγιογραφίες καθαρίστηκαν καί βρήκαν ,σχεδόν, τήν αρχική τους μορφή. Ούτε καί εδώ βρέθηκε χρονολογία καί όνομα ζωγράφου.
 
 
Ετσι ήτανε παλιά το Τέμπλο.
 
 
 
 
 
 
 
Ο χώρος τού Ιερού διαμορφώθηκε μέ τήν επιδιόρθωση τών παλιών προσκυνηταριών πού υπήρχαν καί τήν τοποθέτηση ραφιών γιά τίς λειτουργικές ανάγκες.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Τό Τέμπλο όπως ήταν παλιότερα.

 
 
 
 

 
 
 Τό ψαλτήρι καί το εικονοστάσι μετά τήν επισκευή τους.
 
Προσπαθήσαμε να σάς δείξουμε τό εσωτερικό μέρος τής εκκλησίας. Απομένει τό τρίψιμο τών μαρμάρων πού προσδοκάμε νά γίνει τό συντομότερο.
 
 
 
Αρχισαν  νά γίνονται καί παρεμβάσεις στόν εξωτερικό χώρο.
 
 

 

Μία κουπαστή τοποθετήθηκε γιά βοήθεια στήν ανηφοριά. 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
Μιά βρύση στό ανατολικό μέρος τού υποστέγου. 
 
Καινούργιες κολώνες στήν αυλόπορτα.
 
 
Λίγο σήκωμα στό τοιχείο γιά νά κάθεται ο κόσμος.
 
 
Μέ λίγη ακόμα προσπάθεια από όλους μας πιστεύουμε νά καταφέρουμε πολλά. Εργασίες απομένουν ακόμα καί η βοήθειά σας αναγκαία.
 
 
Χωρίς νά συμβεί κανένα απρόοπτο η εκκλησία θά λειτουργηθεί στίς 10 Μαϊου, ημέρα Σάββατο. Θά γίνει καί νεότερη ανακοίνωση. 
 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου