Σελίδες

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Στή Γιορτή τού Αγίου Θεοδώρου στό Παρόρι

Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

O Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων ή Θεόδωρος Αμασείας ( - 306 ή 307) είναι Άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 - 305) και Γαλέριου (305 - 311). Ονομάστηκε Τήρων λόγω του ότι είχε καταταχθεί στο σώμα των νεοσυλλέκτων της Ρωμαϊκής λεγεώνας (tiro στα λατινικά σημαίνει νεοσύλλεκτος). Επίσης θεωρείται και μάρτυρας από την Ορθόδοξη εκκλησία λόγω του μαρτυρικού θανάτου που βρήκε. Ο συναξαριστής του βίου του είναι ο Γρηγόριος Νύσσης.
Λαϊκές Παραδόσεις - Το δια κολλύβων θαύμα.
Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Ιουλιανός πραγματοποίησε μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών. Γνωρίζοντας το τυπικό των χριστιανών για τη νηστεία, και θέλοντας να τους ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο, κάλεσε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης και του είπε να αποσύρει από την πόλη τα τρόφιμα που ήταν νηστίσιμα, υποχρεώνοντας τους χριστιανούς είτε να μη νηστεύσουν, είτε να μείνουν νηστικοί. Έτσι και έγινε. Τότε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση εμφανίστηκε μπροστά στον Ευδόξιο (360-370μ.Χ.), ο Θεόδωρος ο Τήρων και του είπε «σύναξε το ποίμνιο του Χριστού και δώσε εντολή, κανένας Χριστιανός να μην αγοράσει τίποτα από όσα πουλιούνται, διότι όσα πωλούνται στην αγορά είναι μιασμένα, αφού με εντολή του βασιλιά έχουν μιανθεί από αίμα ειδωλόθυτων ζώων, και αναπλήρωσε τις ελλείψεις αυτών, χορηγώντας κόλλυβα». Έτσι όλη την εβδομάδα έφαγαν κόλλυβα. Από τότε μέχρι και σήμερα εορτάζεται την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το θαύμα αυτό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στο κοντινό της Αμφίκλειας Παρόρι Βοιωτίας, γιορτάστηκε σήμερα 08.03.2014 και τιμήθηκε, εκκλησιαστικά αλλά και γενικότερα, ο πολιούχος του Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Στο γιορτασμό και την πανήγυρη εκτός από το τοπικό χορευτικό τμήμα, προσκλήθηκε και συμμετείχε με ένα τμήμα του και ο Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας. Η χαρακτηριστική αστάθεια του καιρού δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ανοιχτές εκδηλώσεις, αλλά τα χορευτικά τμήματα έστω και στον περιορισμένο χώρο του τοπικού καφενείου, έδωσαν τον ανάλογο τόνο, κατά το δυνατόν.
Δ. Καλπύρης

Αμφίκλεια















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου