Σελίδες

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγει ο φάκελλος "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" γιά τήν Λέσβο.

kouik vouliΤο φάκελο "Καλλικράτης" ανοίγει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απαντώντας θετικά σε Ερώτηση που κατέθεσε για τη Λέσβο ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και έχει τη συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια υπό την βουλευτική του εποπτεία.

Στην ίδια απάντηση γίνεται γνωστό ότι «η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας» δηλαδή του Καλλικράτη, δεν θα αφορά μόνο τη Λέσβο αλλά και άλλα «νησιά-Δήμους», όπου παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα", αναφέρει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων,η απάντηση το υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού ανέκυψαν λειτουργικά προβλήματα, ειδικά στους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, όπως η Λέσβος, με συνέπεια να μην μπορούν να επιτελέσουν οι Δήμοι το θεσμικό τους ρόλο και την εντεύθεν εξυπηρέτηση των δημοτών. Συνεπώς, απαιτείται η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας των περιφερειών των Δήμων αυτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Δήμο Λέσβου ανέκυψαν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, αφενός λόγω της μεγάλης έκτασης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους του νησιού (έχει έκταση 1632 τετρ. Χιλιόμ.) και αφετέρου λόγω του μεγάλου πληθυσμού του. Όλο το νησί έχει 73 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά και αριθμεί 90.000 κατοίκους, περίπου, εκ των οποίων 37.000, περίπου, κατοικούν στην πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στην ενδοχώρα. Καθίσταται συνεπώς εμφανές ότι για τη Λέσβο απαιτείται ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του μοναδικού Δήμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει, επεξεργάζεται και αξιολογεί κάθε πρόταση για τη βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης που αφορά στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να εκδηλώσει εγκαίρως σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Επικοινώνησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με το Δήμαρχο Λέσβο Δημήτρη Βουνάτσο, στον οποίο και απέστειλα με ΦΑΞ τη σχετική απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόβλημα του Καλλικράτη που εγκατέστησε με εξαιρετική ανωριμότητα, αμετροέπεια και εγκληματικό μνημονιακό πείσμα, ο Γιάννης Ραγκούσης. Η απάντηση δικαιώνει τις σχετικές θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν από την προεκλογική περίοδο δεσμευτεί για δράσεις και παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Ενημέρωσα, επίσης και τον συνάδελφο Σπύρο Γαληνό.

Με τον κ. Βουνάτσο συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούμε στη Μυτιλήνη το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2012, μαζί και ο Σπύρος Γαληνός, στο πλαίσιο της νέας διήμερης επίσκεψής μου στη Λέσβο που οργανώνει η τοπική συντονιστική επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου