Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες στήν δεκαετία τού '60.


ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60

Τότε που τα μερακλίδικα και με επιμέλεια κατασκευασμένα Αμφικλειώτικα [Δαδιώτικα] αποκριάτικα άρματα δεν τα συνόδευε λατινοαμερικάνικη μουσική, αλλά, πίπιζα, τούμπανο και κλαρίνο. Ο κόσμος συμμετείχε αυθόρμητα, άλλωστε δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και στόλιζε μπαλκόνια και παράθυρα κατάλληλα για την περίσταση. Βέβαια ψώνιζε από το κρατικό "Μονοπώλιο" πολλά είδη ανάγκης για να εξοφλήσει προηγούμενα δάνεια, του πάντα αποκριάτικου κράτους μας και δεν ήξερε ακόμα τίποτα για μνημόνια κλπ.


(00).Η τεράστια και εντυπωσιακή θαλαμηγός ΧΡΙΣΤΙΝΑ, νηολογίου Αμφίκλειας, δυσκολεύεται να διασχίσει τα τοπικά φιορδ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τους καθώς πρέπει επιβάτες της. Από προσωπικό είναι πλήρης και πλέει με προορισμό το βραβείο, το οποίο θα μετατραπεί σε μπύρες και φιστίκια.

(01). Εντυπωσιακός ο ανεμόμυλος, ίσως μας χρειαστεί όπως πάμε. Έχει και επιγραφή που επιμένει ότι, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!!

(02).Ο τότε Δήμαρχος Αμφίκλειας Δ. Κοτσάνης, σέρνει τον αποκριάτικο χορό στην πάνω πλατεία, ενώ τον κρατάει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βαγγέλης Καλαντζής υπό τον ήχο κλαρίνων, από την ορχήστρα της Χωροφυλακής!!

(03). Δεν παραμελούσε από τότε η Αμφίκλεια, ούτε και στα καρναβάλια, τον Ευρωπαϊκό της προσανατολισμό!! Τουλάχιστον σε ένα από τα 5 καφενεία της πάνω πλατείας.


Το υλικό προέρχεται κυρίως από τα εξαιρετικά Αμφικλειώτικα blogs που ακολουθούν και μέσα από τα οποία θα πληροφορηθείτε εκτός των άλλων και λεπτομέρειες για την φετινή Αποκριά στην Αμφίκλεια, που ένας στόχος της είναι η ενεργή και κεφάτη συμμετοχή όλων.-

Δ. Καλπύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου